28.7.2022 – Čo treba vedieť o jablku?
Dôležitou súčasťou jablka sú vitamíny, ktoré obsahuje. Najsilnejšie je zastúpený vitamín C. S dvoma až troma jablkami pokryjeme polovicu dennej spotreby tohto „turbovitamínu“.
Z ďalších 12 vitamínov, ktoré jablko obsahuje, treba ešte spomenúť vitamíny A, E , B1 , B2 a B6. Vitamín B6 hrá dôležitú úlohu predovšetkým pri hospodárení s cholesterolom. Toto platí aj pre pektín, ktorý sa tiež bohato vyskytuje v jablku a ktorý podporuje zdravú črevnú flóru.
Pre nervový systém a schopnosť plne sa koncentrovať sú dôležité uhľohydráty fruktóza a glukóza.
Medicínsky výskum venuje najnovšie osobitnú pozornosť fenolickým substanciám. V jablku sa doteraz preukázalo 40 rozličných druhov týchto substancií. Zabraňujú vzniku voľných radikálov a preto chránia organizmus pred rakovinovými ochoreniami a pred srdcovým infarktom.
Jablko udržujúce čerstvosť
Chlieb a ostatné pekárske výrobky si udržia svoju čerstvosť oveľa dlhšie, ak ich budeme skladovať spolu s jedným jablkom alebo s plátkami jablka.
Skladovanie
Jablká sa nemajú skladovať spolu s iným druhom ovocia alebo so zemiakmi, lebo tak ľahko naberajú ich chuť a strácajú svoju arómu a čerstvosť.
FOTO = Chystali sme jablká na výživu i mňamkový koláč